Cannabichromene (CBC), hoewel minder bekend dan zijn beroemde broers en zussen cannabidiol (CBD) of tetrahydrocannabinol (THC), is een van de honderden componenten van de cannabisplant waarvan onderzoekers geloven dat ze een aanzienlijk potentieel kunnen hebben.

Wat is CBC?

Het verbaast je misschien om te weten dat de cannabisplant op zichzelf geen CBD, THC of CBC produceert. In plaats daarvan begint het productieproces met een enkel molecuul genaamd CBGa, dat door enzymen in de plant wordt omgezet in de zure varianten van deze moleculen: CBDA, THCA en CBCA. Onder invloed van warmte, bijvoorbeeld tijdens roken, verdampen of koken, worden deze zure moleculen omgezet in de verbindingen die we kennen en waarderen. Bij CBC is het een beetje anders, omdat het meestal in kleinere hoeveelheden wordt geproduceerd. Dit wordt toegeschreven aan de manier waarop de cannabispant het CBGa-molecuul prioriteert voor productie van andere cannabinoïden.

Wat doet CBC?

Net als andere cannabinoïden bindt CBC zich aan bepaalde receptoren in het lichaam. In tegenstelling tot THC heeft CBC echter geen psychoactief effect, wat betekent dat het consumeren van het niet leidt tot de high die vaak wordt geassocieerd met medicinale of recreatieve marihuana.

Het potentieel en verder onderzoek

Onderzoekers bestuderen diverse aspecten van CBC en zijn mogelijke toepassingen. Hoewel veel van het onderzoek nog in een vroeg stadium is, toont het veelbelovende resultaten, wat suggereert dat CBC in de toekomst op vele manieren nuttig zou kunnen zijn.

Hoewel het een veel minder bekend molecuul is dan CBD of THC, is CBC absoluut een cannabinoïde om in de gaten te houden, aangezien het potentieel heeft om net zo waardevol, zo niet meer, te blijken dan zijn meer bekende broers en zussen in de cannabinoïde-familie. Maar het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel het onderzoek naar CBC en andere cannabinoïden snel vordert, er nog veel te leren valt.